Lista aktualności
Sezon grzybowy rozpoczęty
Lasy Puszczy Knyszyńskiej słyną z bogatego runa leśnego
Obfitują zarówno w popularne i znane wszystkim grzyby jadalne takie jak borowiki, podgrzybki, kurki, maślaki jak i gatunki rzadziej zbierane przez grzybiarzy - rydze, kołpaki, kanie.
Prawie wszystkie zbierane grzyby są grzybami mikoryzowymi, oznacza to, że ich występowanie zależne jest od typu lasu i obecności w nim drzewa odpowiedniego gatunku.
Większość cenionych grzybów o dużych wartościach smakowych i kulinarnych można spotkać w lasach iglastych – borach świerkowych i sosnowych lub w borach mieszanych o dużym udziale świerków i sosen.
Najodpowiedniejszymi siedliskami są świeże gleby piaszczyste, które przeważają w większości lasów w naszym kraju. Dobrymi miejscami grzybowymi mogą być też lasy liściaste z dużym udziałem dębu.
Na grzybobranie nie należy wybierać się do wilgotnych lasów liściastych – łęgów, olsów, zarośli bagiennych. Rosną w nich co najwyżej koźlarze lub opieńki. Wiele grzybów związanych jest ze skrajami lasów lub zagajnikami brzozowymi i osikowymi. Tutaj znajdziemy np. koźlarza czerwonego i pomarańczowożółtego. Na skrajach lasów i polanach rosną kanie, a w niektórych rejonach kraju także rydze. Występowanie wielu grzybów zależne jest od wieku lasu, na przykład w drzewostanach 20-30 letnich znajdziemy maślaki i gąski, a w starszych podgrzybki.
Wszystkich miłośników grzybów i grzybobrania zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć grzybów (nie tylko jadalnych)
Źródło informacji: Grzegorz Okołów – Zbieramy grzyby. Mutico Oficyna Wydawnicza
Zdjęcia: Grzegorz Dworakowski